Sjetí jídlem

Když zažíváme něco bolestného, náš mozek vyrobí přirozená analgetika, jež se po chemické stránce podobají silným drogám typu morfia. Výzkumy nyní naznačují, že tyto endogenní opioidy hrají ještě jednu roli: pomáhají regulovat energetickou rovnováhu těla.

Lauri Nummenmaa, vědec zabývající se neurozobrazovacími metodami na Univerzitě v Turku ve Finsku, a jeho kolegové změřili u 10 zdravých mužů výdej endogenních opioidů. Subjektům byla injekčně podána radioaktivní látka, která se váže na receptory opioidů, což vědcům umožňuje pomocí pozitronové emisní tomografie vizualizovat činnost receptorů.

Studie nalezla důkazy nasvědčující tomu, že se v mozku daných mužů uvolnila přírodní analgetika poté, co snědli chutnou pizzu. Ještě větší množství endogenních opioidů se kupodivu uvolnilo, když snědli mnohem méně lákavé, ale nutričně podobné tekuté jídlo, jemuž Nummenmaa přezdívá „výživný sajrajt“. Roku 2017 badatelé v časopisu Journal of Neuroscience uvedli, že ačkoli subjekty ohodnotily pizzu jako chutnější než zmíněný sajrajt, opioidy se podle všeho neuvolňovaly v závislosti na tom, jak moc jim jídlo chutnalo.

„Čekal bych přesně opačný výsledek,“ říká Paul Burghardt, výzkumník z Waynovy státní univerzity, který se na práci nepodílel. Koneckonců dřívější studie provedené na lidech a zvířatech dovedly vědce k názoru, že endogenní opioidy pomáhají vyvolat potěšení z jídla.

Překvapilo to i Nummenmaau. Předchozí výzkum, který od jeho skupiny vzešel, ukázal, že mozek obézních lidí disponuje nižším počtem receptorů opioidů – nicméně po zhubnutí se počet receptorů obnoví. „Je možné, že když se lidé přejídají, mozkem uvolněné endogenní opioidy receptory neustále bombardují, a tak jich ubyde,“ říká.

Proč po „sajrajtu“ zaplaví mozek více opioidů než po pizze, zůstává záhadou, ale podle spekulací výzkumníků může za to, že se v době provedení skenu, tj. 15 minut po jídle, teoreticky uvolní větší množství chemikálií díky rychlejšímu trávení tekutých jídel.

Výsledky naznačují, že opioidy se na energetickém metabolismu podílejí více, než se vědci původně domnívali. Jedním vysvětlením podle Nummenmaay je, že systém opioidů se spouští díky uspokojení, jež se pojí s pocitem plného žaludku a doplněné energie.

„Pokud se podíváme s odstupem na okolnosti, které aktivují uvolnění opioidů – bolest, jídlo, rozkoš –, všimneme si, že všechny souvisejí s homeostázou“ neboli udržováním tělesné energie v rovnováze, vysvětluje Nummenmaa. „Tím nejzajímavějším je, že jídlo systém spouští i za nepřítomnosti smyslového potěšení.“

— Stephani Sutherland