Leden 2007

Energetické výzvy 21. století

MARTIN ROMAN

Generální ředitel ČEZ, a.s., pro české vydání Scientific American.

Návod k opravě klimatu

GARY STIX

Globální oteplování je skutečností. Máme-li se s ním vyrovnat, potřebujeme změnit energetickou technologii a politiku.

Jak udržet uhlík pod kontrolou

ROBERT H. SOCOLOW A STEPHEN W. PACALA

Dostat skleníkové plyny znovu pod kontrolu nebude snadné, ale je to možné. Potřebné technologie už existují. Nemáme ovšem času nazbyt.

Palivo pro dopravu budoucnosti

JOHN B. HEYWOOD

Jaké možnosti máme, chceme-li snížit poptávku po ropě a redukovat emise skleníkových plynů vypouštěné našimi osobními a nákladními auty?

Účinné řešení

EBERHARD K. JOCHEM

Omezení plýtvání energií je nejrychlejší a nejlevnější cestou k snížení uhlíkových emisí.

Co s uhlím?

DAVID G. HAWKINS, DANIEL A. LASHOF A ROBERT H. WILLIAMS

Levné a hojně se vyskytující uhlí bude nejspíše i v dohledné budoucnosti pohánět naše elektrárny. Můžeme ale nějak předejít jeho ničivým účinkům na životní prostředí?

Jaderná volba

JOHN M. DEUTCH A ERNEST J. MONIZ

Ztrojnásobení produkce jaderné elektřiny by mohlo významně omezit oteplování klimatu, protože by se uhlíkové emise snížily o jednu až dvě miliardy tun ročně.

Vzestup obnovitelné energie

DANIEL M. KAMMEN

Solární články, větrné turbíny a biopaliva jsou připravené stát se hlavními zdroji energie. Nová politika životního prostředí by tento vývoj mohla významně urychlit.

Naděje vkládané do vodíku

JOAN OGDEN

Využívání vodíku pro pohon aut může nakonec výrazně snížit spotřebu ropy a uhlíkové emise, ale bude to nějakou dobu trvat.

Energetický plán B

W. WAYTT GIBBS

Pokud se nepodaří zastavit globální oteplování pomocí úsporného zacházení s energií a postupným zdokonalováním dnešní techniky, dokázaly by nás zachránit revoluční nové bezuhlíkaté zdroje energie? Nespoléhejme na ně – ale ani je nezavrhujme.

Co zahřálo asteroidy?

ALAN E. RUBIN

Srážky asteroidů v raném stádiu vývoje sluneční soustavy by mohly pomoci vysvětlit, jak tato tělesa v minulosti dosáhla vysokých teplot.

Nová fakta